Behandeling

Bij de behandeling van knie artrose wordt er onderscheid gemaakt tussen niet-chirurgische behandeling en chirurgische behandeling.

NIET-CHIRURGISCHE BEHANDELING

FYSIOTHERAPIE EN OEFENTHERAPIE

Deze soorten therapie worden voornamelijk gebruikt om de pijn te verminderen of ter functieverbetering. Meestal is dit de eerste keuze voor patiënten.
Bij artrose van de knie kan fysiotherapie bestaan uit:

 • informeren en adviseren,
 • sturen/oefenen van functies en activiteiten,
 • uitvoeren van passieve bewegingen van het gewricht, en
 • ultrageluidtherapie en pulserende elektromagnetische golven.

TENS

Er is inconsistent bewijs voor de eventuele werkzaamheid van de TENS. Als oefentherapie en medicatie niet aanslaan, kan TENS eventueel gebruikt worden om pijn en stijfheid bij patiënten met artrose in de knie te verminderen.

MEDICATIE

Paracetamol als pijnstiller bij patiënten met heup- of knieartrose is vaak een eerste keuze om het ook een gunstig bijwerkingenprofiel heeft. Indien Paracetamol niet voldoende is, dan kan een NSAID worden voorgeschreven. Er zijn verschillende soorten NSAID’s, in het algemeen geven allen een aanzienlijke reductie van pijn, de effectiviteit is wel dosisafhankelijk.
Het effect van NSAID’s ter behandeling van pijn of stijfheid gedurende langer dan 3 maanden is niet goed bekend.
Ook kan er een combinatie van NSAID’s met paracetamol of tramadol worden gegeven, wanneer NSAID slecht worden verdragen. Ook wordt tramadol als monotherapie gegeven.

INTRA-ARTICULAIRE INJECTIES

Intra-articulaire injecties (dit is een injectie in een gewricht) met glucocorticoïden worden veelvuldig toegepast bij de behandeling van artrose van de knie. Vooral ook wanneer er een combinatie is met een ontsteking. De injectie geeft de knie ongeveer 4 weken pijnreductie, de reductie is op korte termijn voelbaar.
Behandeling met hyaluronzuur wordt meestal toegepast bij chronische knieklachten vanwege artrose en contra-indicaties voor NSAID’s. Het geeft op de korte termijn, binnen 6 maanden, geringe verbetering van functie en verlichting van pijn.

OVERIGE INTERVENTIES

 • gewichtsverlies: aan te bevelen bij patiënten met knieartrose en overgewicht of obesitas, een dieet in combinatie met oefentherapie kan verbetering geven
 • conditie op peil te houden: zorg voor balans tussen bewegen en rust. Afwisselend bewegen is vaak het beste, bijvoorbeeld afwisselend zwemmen, wandelen en fietsen. Rust op tijd uit, zeker als de gewrichten gezwollen en pijnlijk zijn. Zorg voor een goede nachtrust.
 • Voorkom zo veel mogelijk schokkende bewegingen en zware belasting, bijvoorbeeld hardlopen, traplopen, hurken, knielen en kruipen.
 • Verander regelmatig van houding.
 • loopondersteuning: een wandelstok of rollator kan de betaling op de knie flink verminderen. Let op een kruk of stok gebruikt u aan de “goede” kant.

BRACES

Artrose van de knie kan als gevolg hebben dat de stand van de knie veranderen:

 • mediale artrose (binnenzijde van de knie) kan resulteren in eenartrose kniebracevarusstandsafwijking (O-benen)
 • laterale artrose (buitenzijde van de knie) kan resulteren in een valgusstandsafwijking (X-benen)

Deze afwijkende stand kan de artrose verergeren waardoor meer klachten ontstaan. Door gebruik te maken van een kniebrace kan de stand van de knie worden gefixeerd of verbeterd. Een brace wordt heet meest toegepast bij mediale artrose.
Ook geeft een brace ondersteuning waardoor de gewrichten minder hard op elkaar drukken en de pijnklachten afnemen. Bij jongere patiënten wordt vaker een brace gebruikt wanneer men (nog) niet in aanmerking komen voor een chirurgische behandeling.

CHIRURGISCHE BEHANDELING

Wanneer de artrose klachten niet verminderen door de bovenstaande behandelingen of wanneer de pijn niet meer dragelijk is, kan een knieoperatie noodzakelijk zijn. U komt hiervoor bij orthopedisch chirurg terecht. De chirurg bespreekt de voor- en nadelen en het behandeltraject van een operatie met u. Er zijn 3 verschillende operaties:

 1. Arthroscopie / Kijkoperatie
 2. Osteotomie / Stand verandering been
 3. Kunstknie operatie (totale knieprothese, halve knieprothese)

De gemiddelde leeftijd, in Nederland, waarop een knieprothese wordt geplaatst is 70 jaar. Omdat een prothese een levensduur heeft van ongeveer 10 tot 15 jaar, wordt een operatie op jonge leeftijd meestal zo lang mogelijk uitgesteld.